https://innovatiebieb.nl/project/whats-next-junior/

What’s Next Junior

What's Next Junior is een applicatie die kinderen (en hun ouders/verzorgers) op school of in de bieb boekadvies geeft gericht op de eigen voorkeuren. Kinderen kunnen zelf een boek scannen en krijgen op basis van (uitleen)data nieuwe boekentips. We maken hiervoor gebruik van big data uit het datawarehouse van de Koninklijke Bibliotheek (op basis van ‘andere lazen ook’- principe). Om te zorgen dat kinderen die nog niet (veel) lezen boekentips te geven, is er ook de zoekoptie waarbij kinderen hun leeftijd en interesse aangeven; hiervoor is geen boek nodig om te scannen. De boekentips die de applicatie weergeeft zijn gekoppeld aan de collectie van de desbetreffende school zodat het kind het boek direct kan lenen.

Doel van het project

Leesplezier en leesmotivatie verhogen van kinderen 1-12 jaar. Stimuleren van voorleesplezier bij ouders/verzorgers met kinderen. Preventie laaggeletterdheid op latere leeftijd.

Aanpak

What’s Next Junior is ontstaan in 2020 vanuit een samenwerking tussen o.a. Garage2020, Bibliotheek Eindhoven, CQM, GGD Brabant Zuidoost, Salto, Korein en Gemeente Eindhoven. Met een kernteam bestaande uit Garage2020, CQM, GGD Brabant Zuidoost en de Bibliotheek Eindhoven is het concept middels 3 iteraties ontwikkeld tot een volwaardig prototype. We passen de methodiek Design Thinking toe waarbij de eindgebruiker centraal staat. De iteraties vonden plaats op scholen in Eindhoven en Waalre zodat we samen met kinderen, ouders en leerkrachten tot verbeterde concepten kwamen. Momenteel wordt What’s Next Junior i.s.m. een externe ontwikkelpartij ontwikkeld tot een werkend product.

Tips en tricks

1. We hebben 3 iteraties gehad. Hiervoor hebben we pilots gedraaid bij scholen van Korein en Salto in Eindhoven en Waalre om tot nieuwe ontwerpen te komen. 2. We hebben op verschillende congressen gestaan waaronder de Dutch Design Week. 3. SintLucas heeft de huisstijl van What’s Next Junior ontwikkeld. 4. We zijn nu klaar met het laatste ontwerp en laten dit nu ontwikkelen door een externe ontwikkelpartij tot een werkend product.