Innovatietrainingen

Speciaal voor professionals uit de bibliotheeksector zijn er verschillende innovatietrainingen ontwikkeld. We zetten de trainingen voor je op een rij:

Basistraining

Professioneel innoveren voor bibliotheken

Ontdek hoe jij slimme innovatieve oplossingen kan aanjagen in jouw bibliotheek. Tijdens deze training leer je in slechts een halve dag de basisvaardigheden die je direct kunt toepassen in de praktijk. In deze training leer je de basis van:

  • Snel en doeltreffend jouw idee in kaart brengen
  • Prioriteiten stellen en de aannames onder je idee scherp krijgen.
  • Effectieve interviews voeren met jouw doelgroep.
  • Op professionele wijze experimenten opzetten om jouw idee te valideren.

 

Tijdens de training doe je praktische kennis op, die je meteen in de praktijk kan brengen. Onze uitgebreidere programma’s gaan dieper op de materie in, maar deze  training geeft je al direct toepasbare tools om vakkundiger met innovatie om te gaan.  Na deze basistraning meer leren? Volg dan de training ‘professioneel innoveren’!

Training

Professioneel innoveren voor bibliotheken

Succesvolle innovaties worden dichtbij de klantvraag ontwikkeld. Zo maak je een product of dienst waar de klant écht op zit te wachten. In 6 dagen leer je diverse methodieken om erachter te komen waar de behoefte van de klant ligt, hoe je snel ideeën kan genereren én hoe je die ideeën kan beoordelen op waarde. De training in het kort:

Dag 1: Analyseer de veranderende wereld om je heen en begrijp hoe dit de bibliotheeksector beïnvloedt. Creëer een toekomstvisie voor een moderne bibliotheek, inclusief nieuwe diensten en taken.

Dag 2: Ontwikkel een innovatief idee dat specifieke behoeften van je doelgroep aanpakt. Gebruik praktische tools om dit idee te concretiseren en onderzoek alternatieve oplossingen die al beschikbaar zijn voor je doelgroep.

Dag 3: Scherp je aannames aan en leer effectieve interviewvaardigheden om de behoeften van je doelgroep nauwkeurig te begrijpen. Voorkom sociaal wenselijke antwoorden en leer betrouwbare inzichten te verkrijgen.

Dag 4: Leer hoe je professioneel en efficiënt experimenteert om je aannames te valideren. Gebruik minimale middelen om maximaal te leren en pas deze aanpak toe op elk innovatief idee.

Dag 5: Verken de basis van Growth Hacking om je idee op te schalen en te implementeren in de sector, met aandacht voor duurzame groei en financiering.

Dag 6: Verbeter je overtuigingsvaardigheden door het geven van een krachtige pitch, essentieel om stakeholders zoals managers te betrekken en steun te krijgen voor je innovatieve ideeën.

 

Duur training
Deze training bestaat uit 5,5 dag, fysieke bijeenkomsten. Tussen iedere trainingsdag zit een opdracht, waar je ongeveer een dagdeel in de week mee bezig bent. De totale duur van de training is in overleg (gemiddeld 5 maanden).

 

Brochure
Lees in deze brochure alle informatie over de training professioneel innoveren voor bibliotheken!

Training

Managen van innovatie

Als een organisatie aan de slag gaat met innoveren, speelt het management een cruciale rol. Zij geven leiding aan degenen die innovaties tot stand brengen en nemen vaak beslissingen over welke ideeën wel of niet worden uitgevoerd. Wanneer medewerkers op een professionele en iteratieve manier innoveren, kunnen managers die alleen bekend zijn met traditionele methoden (zoals projectmatig werken) het team soms onbewust belemmeren.

Daarom is het van essentieel belang dat managers leren hoe ze hun team op de best mogelijke manier kunnen motiveren, begeleiden, bijsturen en beoordelen. (Ja, ook beoordelen!) Want hoewel ‘fouten maken mag’ een mantra is, betekent dit niet dat teams ongelimiteerd tijd en geld kunnen besteden zonder resultaten te boeken. Met de juiste vragen, afspraken en zelfs meetbare doelen (KPI’s) kan een manager een innovatieteam écht verder helpen.

Ben je geïnteresseerd in in de trainingen? Neem contact op met Cibap Next via info@cibapnext.nlCibap Next is een onderwijsinstelling die in intensieve samenwerking met o.a. Rijnbrink deze sectorspecifieke innovatieopleidingen heeft ontwikkeld.

Alle trainingen kunnen incompany georganiseerd worden voor jou en je collega’s. Het gebeurt ook regelmatig dat een POI een training organiseert in samenwerking met één of enkele bibliotheken. Houd hiervoor de diverse kanalen in de gaten (Biebtobieb, Linkedin).