https://innovatiebieb.nl/project/verhalen-laten-leven/

Verhalen laten leven

Verhalen zijn een belangrijk onderdeel van onze cultuur. Moeite met lezen hebben moet geen belemmering vormen om in aanraking te komen met die verhalen. In gemeente De Wolden in Drenthe zijn wij op dit moment bezig om oude volksverhalen in nieuwe vormen aan te bieden, zodat iedereen kan genieten van de verhalen. We gieten de oude verhalen in nieuwe jasjes. Sommige verhalen zijn omgezet naar een stripverhaal, anderen zijn verwerkt in een game, en van weer andere verhalen zijn animaties, filmpjes en podcasts gemaakt. Er worden QR codes geplaatst op plekken in de gemeente waar de verhalen zich hebben afgespeeld, zo creëren we een mooie fietsroute langs alle verhalen. Door het scannen van de QR codes komt men bij de oude verhalen in hun nieuwe jasje. In september 2024 wordt de route feestelijk geopend. Dit project leent zich uitstekend om opgeschaald te worden naar andere gemeenten. Overal zijn oude volksverhalen die zich lenen om op een innovatieve manier weer onder de aandacht gebracht te worden.

Doel van het project

Het doel van dit project is om (oud)inwoners van gemeente De Wolden, inclusief mensen die moeite hebben met lezen, in aanraking te laten komen met cultuurhistorische verhalen en ze op die manier te stimuleren tot ontmoeting, ontdekken, persoonlijke ontwikkeling en betrokkenheid bij hun eigen leefomgeving.

Aanpak

Samen met cultuurhistorische verenigingen en inwoners van de gemeente op zoek naar oude volksverhalen en vervolgens op zoek naar creatieve ideeën om die verhalen in een andere vorm te gieten. Wij hebben hiervoor de samenwerking gezocht met studenten van de Hanzehogeschool en plaatselijke marketing/communicatiebureaus, kunstenaars en artiesten.

Tips en tricks

Er zijn creatieve manieren bedacht om de verhalen in een andere vorm te gieten, maar die kan ik nog niet delen. In september zal de feestelijke opening van de fietsroute zijn en dan wordt de website met de verhalen ook onthuld. Een mooie stap in dit proces is de samenwerking met de studenten van de Hanzehogeschool.