https://innovatiebieb.nl/project/vakantielezen-leesprogramma-in-de-klas/

Vakantielezen (leesprogramma in de klas)

Op de camping, in de tuin, aan het strand of op de trampoline: in de zomer kun je overal lezen. Met Vakantielezen van de bibliotheek wordt lezen extra leuk. Vakantielezen start met een leesprogramma in de klas. Na de meivakantie gaan de kinderen met een stapel zonnige leesboeken zes-acht weken lang boeken lezen in de klas. Op een landkaart houden ze bij waar ze door te lezen allemaal ‘zijn geweest’. De kinderen ontdekken dat je door te lezen kunt reizen naar verre oorden en landen. Waar lees jij jezelf naartoe? Lees jezelf de wereld rond!

Doel van het project

Leesplezier bevorderen bij beginnende lezers.

Aanpak

Vakantielezen is een leesprogramma in de klas. Het programma heeft uit 2 contactmomenten. In mei vindt de aftrap plaats in de klas. Een medewerker van de bibliotheek stuurt de klas op “reis”. Op een landkaart houden de kinderen bij waar ze door te lezen allemaal ‘zijn geweest’. Was het een grappig verhaal, dan was je in Lachland. Ging het verhaal over draken en prinsessen? Dan bracht je boek je naar de Sprookjeseilanden.

Voor de zomervakantie wordt Vakantielezen afgesloten. Dit vindt plaats in de bibliotheek of in de klas. Ouders van de leerlingen worden voor deze afsluiting uitgenodigd. De leerlingen vertellen over hun ‘reizen’ en de bibliotheekmedewerker laat kinderen en ouders ervaren dat lezen in de zomervakantie ook erg leuk is!

In 2018 heeft er een pilot plaatsgevonden met een gratis app voor in de zomervakantie. In de app kwam de landkaart van Vakantielezen tot leven! De kinderen konden bijhouden welke boeken ze hebben gelezen en de spelen de leukste (taal)spelletjes. Op dit moment wordt gekeken op welke wijze de pilot kan worden doorgezet en de app kan worden gerealiseerd.

Bijzonderheden

Samenwerkingspartners: Forum Groningen
Resultaat: Schooljaar 2017-2018 (Biblionet Groningen): Deelname: 173 scholen, 274 groepen, 5309 leerlingen.
Toelichting overname: Organisaties, die geïnteresseerd zijn, kunnen contact opnemen met Jolanda Robben.