https://innovatiebieb.nl/project/mijn-bibliotheek/

Mijn Bibliotheek, fase 2 (Landelijke Fieldlabs 2024)

Mijn Bibliotheek, was in 2023 een Landelijk Fieldlab en is voor fase 2 is door de stuurgroep verkozen tot (weer!) één van de Landelijke Fieldlabs van 2024! Daarom start voor hen in oktober de coaching om hun idee op te schalen naar landelijk niveau. Op deze projectpagina lees je alle ontwikkelingen van Mijn Bibliotheek, fase 2 als Landelijk Fieldlab.

De Mijn omgeving van de toekomst: achter de inlog een intelligent ontwikkelplatform met rijke contenttips die worden uitgeserveerd aan de hand van jouw profiel.

Doel van het project

Dit is de personificatie van de virtuele vestiging in optima forma: jouw slimme digitale vriend die jou proactief, betrouwbaar en persoonlijk helpt in jouw persoonlijke ontwikkeling. Onder andere vanwege enorme flexibilisering op de arbeidsmarkt en veranderingen die technologische ontwikkelingen teweegbrengen, liggen voor de bibliotheek grote kansen op de leven lang leren markt. En natuurlijk ook gewoon omdat zelfontplooiing leuk is! Binnen die markt focussen wij op het informele en non-formele onderwijs. Deze strategie is in lijn met het plan ‘Leven lang leren: oog voor kansen’ (KB, 2018). Om iedereen zo goed mogelijk te faciliteren met hun ontwikkeling, is het van belang een relevant en gevarieerd aanbod te presenteren. Daarom willen wij de Mijn omgeving doorontwikkelen naar een gepersonaliseerd leerplatform, waar gebruikers op maat informatie en inspiratie voorgeschoteld krijgen uit de ontelbare bronnen die de digitale bibliotheek rijk is. Laat staan de gigantische overload aan content als je ook bronnen van buiten de bibliotheek meeneemt. Een betrouwbare filter die jou helpt om (geautomatiseerd en handgeplukte) bronnen te selecteren, is relevanter dan ooit. Helemaal nu steeds meer mensen toegang krijgen tot het maken van deepfakes. Ook onze ogen en oren kunnen we niet meer blindelings vertrouwen.

Aanpak

We zoeken enthousiastelingen (eenlingen, openbare bibliotheken, ondersteunende organisaties, leveranciers) die een rol van betekenis wil spelen om deze innovatie verder uit te werken en mee willen gaan op reis.
Bij de Bibliotheek AanZet hebben wij jarenlange ervaring met het ontwikkelen van digitale producten op basis van frameworks als SCRUM en design thinking.

Tips en tricks

De Bibliotheek AanZet zet in op een leven lang leren, offline en online. Onze missie luidt: ‘de juiste informatie, inspiratie en vaardigheden voor iedereen om optimaal deel te nemen aan de samenleving’. Dat verdient ook aandacht binnen een virtuele vestiging. Het is haast onvoorstelbaar dat zo weinig mensen uit onze prachtige branche hier mee bezig zijn. In de bijlage vindt u een schets van hoe deze Mijn omgeving eruit kan zien.

 

Mijn Bibliotheek ontwikkelt zich tot een gepersonaliseerd platform voor persoonlijke ontwikkeling en educatie. Met dit platform wil de bibliotheek gebruikers proactief en betrouwbaar voorzien van relevante informatie en inspiratie, afgestemd op hun individuele interesses. Het doel is om mensen te ondersteunen bij hun groei, of het nu gaat om informeel leren of non-formeel onderwijs, door middel van een op maat gesneden digitaal aanbod. Het project bouwt voort op eerdere ervaringen met digitale ontwikkeling en gebruikt design thinking om de behoeften van gebruikers centraal te stellen. Bibliotheek AanZet zet in op een leven lang leren en nodigt iedereen uit om mee te denken over de verdere ontwikkeling van het platform.

Bijzonderheden

De Bibliotheek AanZet zet in op een leven lang leren, offline en online. Onze missie luidt: ‘de juiste informatie, inspiratie en vaardigheden voor iedereen om optimaal deel te nemen aan de samenleving’. Dat verdient ook aandacht binnen een virtuele vestiging. Het is haast onvoorstelbaar dat zo weinig mensen uit onze prachtige branche hier mee bezig zijn. In de bijlage vindt u een schets van hoe deze Mijn omgeving eruit kan zien.

Update 1 maart 2025

Grote stappen gezet in de ontwikkeling

De afgelopen periode is er veel werk verzet. Het probleem is uitgebreid onderzocht en een technisch haalbaarheidsonderzoek is afgerond. Er is een proof of concept ontwikkeld, gevolgd door een klikbaar prototype dat inmiddels al een eerste update heeft gekregen.

Daarnaast is er een marktonderzoek uitgevoerd naar de onboarding van gebruikers en zijn testgroepen samengesteld om de personalisatie van aanbevelingen te simuleren via de “Wizard of Oz”-methode. Momenteel worden voorbereidingen getroffen voor een smoketest, waarbij wordt getest of ook niet-leden geïnteresseerd zijn in Mijn Bibliotheek.

Overwinnen van uitdagingen

Tijdens de ontwikkeling werd duidelijk dat het ook een marketinguitdaging is: veel mensen kennen het aanbod van de bibliotheek niet. We werken aan een aanbevelingssysteem dat content personaliseert, maar we moeten gebruikers wel naar de bibliotheekwebsite krijgen. Daarom zetten we gericht in op promotie via sociale media en andere platforms waar ook niet-leden actief zijn.

Wat staat er op de planning?

De komende periode staat in het teken van validatie en optimalisatie door middel van de smoketest, uitgevoerd via bibliotheekaanzet.nl, sociale media en e-mailcampagnes. Tegelijkertijd wordt een handmatige WhatsApp-service ingezet om gepersonaliseerde aanbevelingen te simuleren. Dit helpt ons om beter inzicht te krijgen in de behoeften van gebruikers.

Daarnaast wordt de breedte en kwaliteit van het aanbod getest, zowel lokaal als landelijk. Om Mijn Bibliotheek toekomstbestendig te maken, wordt een business model canvas ontwikkeld en wordt onderzocht hoe de applicatie technisch en organisatorisch duurzaam geborgd kan worden.

Update 28 september 2024

Omdat ‘iets voor iedereen maken’ er vaak op neer komt dat je iets ‘voor niemand’ maakt, kiezen we ervoor om ons in eerste instantie te richten op 18-35 jarigen. Daarna kan de Mijn Omgeving uiteraard uitgebreid worden naar een bredere doelgroep!

De afgelopen tijd heeft Service Design bureau Koos vele mensen uit de doelgroep gesproken ter validatie van dit idee. Hier zijn waardevolle inzichten uit gekomen. Op basis hiervan bereiden we ons nu voor om als Landelijk Fieldlab de fase ‘oplossing testen’ in te gaan. We willen ons focussen op de vraag: hoe kunnen we een collectie en activitieten op basis van de interesses thematisch vindbaar maken voor 18-35 jarigen?

Wil je meehelpen of heb je ideeën rondom bovenstaande vragen? Neem contact op met Ronald Capelle.