https://innovatiebieb.nl/project/luisterei/

Luisterei

Het luisterei: een laagdrempelige mogelijkheid om luisterverhalen te luisteren, voor kinderen. Even zitten, ontspannen, en geconcentreerd naar een hoorspel luisteren. Niet elk kind heeft een rustige leefomgeving, en zoekt daarom juist de rust van de bieb op. Dit project heeft als doel om een cabine te ontwikkelen waarin kinderen even kunnen ontprikkelen, schermloos ontspannen. De bibliotheek kan dit moment bieden en luisterverhalen met bijv een ingebouwde tablet in een stoel aan te bieden.

Doel van het project

15% van de kinderen worstelt met dyslexie, en heeft de voorkeur voor luisteren i.p.v. lezen. Maar waar kan je dat doen als het onrustig is in je hoofd, thuis of op school? Het luisterei biedt kinderen de mogelijkheid om in alle rust een wereld te betrede van inlevingsvermogen, fantasie, en tegelijkertijd taalvaardigheden en vocabulaire te verbeteren.

Aanpak

– onderzoek doen met kinderen, focus op 3-12 jaar oud Met hen de uitdagingen bespreken en ideëen testen voor een diverse collectie (fictie, non fictie) – concept ontwikkelen met externe bouwer – ontwerp uitrollen in in 5 aantal bibliotheken. – effect testen door een enquete in het Luisterei te plaatsen

Tips en tricks

Dyslexie en schermtijd aijn maatschappelijke problemen. Het zou fantastisch zijn als de bibliotheken een tweede huiskamer-rol kunnen spelen en een rustplek bieden aan kinderen, en tegelijkertijd de kracht van storytelling laten ervaren.