https://innovatiebieb.nl/project/heb-je-oma-al-op-de-app/

Heb je oma al op de app?

Een leuke workshop voor ouderen door jongeren! Voor iedereen die wel eens zit met de volgende vragen:
– Zou jij ook willen Whatsappen of videobellen met je (klein) kinderen of vriendinnen/vrienden?
– Of met je buurvrouw een gezellig spelletje scrabble op de telefoon spelen?
– En wat dacht je van mooie foto’s maken met je telefoon of tablet?
– Benieuwd hoe je de leuke TikTok filmpjes van je kleinkind kunt zien? Tijdens deze workshop komen jongeren en volwassenen samen om van elkaar te leren en elkaar beter te leren kennen. Tijdens deze activiteit kunnen de volwassenen hun smartphones/tablets meenemen en kunnen ze al hun digitale vragen stellen aan de jongeren. Daarnaast kunnen de jongeren ook apps en functies van de telefoon/tablet laten zien waarvan ze denken dat het relevant is voor de oudere generatie: b.v. flitsmeister, bepaalde instellingen van de telefoon etc. De volwassenen kunnen ook de jongeren het één en ander bij brengen: Hoe vond je vroeger de weg in een vreemde stad? (zonder Google Maps) Hoeveel mensen in het dorp hadden een telefoon? Hoe bleef je op de hoogte van het wereldnieuws?

Doel van het project

Het thema eenzaamheid is actueler dan ooit. Ontmoetingen vinden vaak plaats via de moderne communicatiemiddelen en verschillende organisaties geven aan dat er daarom behoefte is aan digitale ondersteuning van ouderen. Direct contact blijft echter ook belangrijk. Met deze workshop faciliteren we ontmoeting tussen jongeren en ouderen, krijgen de ouderen digitale ondersteuning en kan de jeugd leren van de ervaringen en de kennis van de oudere generatie.

Aanpak

In het project doorliepen we de volgende stappen:
– Samenwerking zoeken met een school en een enthousiaste docent + leerlingen vinden.
– In samenwerking met welzijns- en ouderen organisaties de oudere generatie werven.
– Eerste bijeenkomst is voor de jeugd; tijdens deze bijeenkomst bereiden zij de workshop met de ouderen voor. Ze onderzoeken wat voor vragen ze zouden kunnen verwachten, waar ze rekening mee moeten houden als ze de oudere generatie iets digitaals willen leren, en wat zij belangrijk vinden om over te brengen op de ouderen. Ook denken ze alvast na over de vragen die ze graag aan de oudere generatie willen stellen.
– Tijdens de tweede bijeenkomst komen jong en oud samen om van elkaar te leren en elkaar te leren kennen.