https://innovatiebieb.nl/project/geef-de-online-bibliotheek-een-gezicht/

Geef de Online bibliotheek een gezicht

Hoe geef je De Online Bibliotheek een gezicht? Met die vraag is AanZet druk in de weer om in de bieb van Gorinchem een loungeplek te creëren die uitnodigt om te zitten, te chillen en boeken van de online bibliotheek te lezen of luisteren. Het begint met een landmark, in dit geval een kas. Daaromheen wordt een huiskamerplein ingericht met fijne fauteuils en een bank. Het meubilair, de beschutting die de kas biedt in een rumoerige bieb en de sfeerlampen en planten nodigen uit om neer te ploffen en je ding te doen. Maar wat is dat ding? De bank en de fauteuils staan in een kring en zijn gericht naar een tafel met daarop kartonnen kubussen met de populairste titels. De gebruiker wordt geprikkeld door deze kubussen omdat er humoristische call-to-actions op staan en QR-codes: “Je kan de rivierkreeften ook horen zingen door deze QR-code te scannen:” “Zit het boek “homo in de biblebelt” niet in onze kast? Dan is deze er vast uit, scan de QR-code om hem online te lezen:” Behalve de losse kubussen met titels is er ook een grote kubus met instructies erop rondom het scannen van QR-codes, het lid worden bij de bibliotheek en het downloaden van de Online Bibliotheek App. Naast de call-to-action kubussen hangt bij de bank ook een koptelefoon die aan een eigen device gekoppeld kan worden. Daarnaast is er ook ipad zuil aanwezig waarop losse fragmenten van de LEES app (wordt in de zomer van 2023 door de KB gelanceerd) beluisterd kunnen worden voor niet-leden.

Doel van het project

De bibliotheek’s hardcover collectie is duidelijk zichtbaar in de fysieke ruimte, maar de digitale collectie is dat nog niet. Welke vorm heeft een digitaal boek? Een fysiek boek bestaat natuurlijk uit een vierhoek met diepte door de bladzijdes, maar een digitaal boek kan elke vorm hebben. Om van die vrijheid gebruik te maken komt er de digikubus (zie afbeeldingen). Op deze kubussen staan twee populaire titels met een leus, een cover en een QR-code die je brengt naar de Online bibliotheek. De LuisterLeesLounge begint vanuit comfort voor de gebruiker: maak een plek waar men wil zitten en afspreken en breng dan onder de aandacht dat we een digitale collectie hebben waar je met je eigen device zomaar bij kan.

Aanpak

Dit project is een samensmelting van het project luisterpaal (iPad+Online Bibliotheek+koptelefoon) en het QR-code project van Probiblio en de KB. We hebben allereerst een brainstorm gehouden rondom de 10 populairste titels. Die 10 titels onder aandacht brengen moet tot twee dingen leiden: nieuwe leden en een vermindering van de wachtrijen voor de fysieke versies. De Luisterplek in Gorinchem is het startsein van deze pilot, zodra alles is geïnstalleerd worden de kubussen ook door onze andere vestigingen verspreid om zo de Online Bibliotheek ook daar een gezicht te geven. Bij de kleinere vestigingen zullen de kubussen alleen te zien zijn bij de balie. Bij de grotere kubussen zullen soortgelijke luisterplekken worden ingericht.

Tips en tricks

Wij willen graag jullie visie weten op dit project, de kubusoplossing en tips krijgen om het in een volgende iteratie nog beter te maken!