https://innovatiebieb.nl/project/forum-zoetermeer/

Forum Zoetermeer

Na vier jaar voorbereiding opende in januari 2018 Forum Zoetermeer haar deuren. Onder deze naam werkt en huist Bibliotheek Zoetermeer samen met de gemeente en zo’n 45 educatieve, culturele en maatschappelijke partnerorganisaties. Wat ooit een traditioneel bibliotheekgebouw was, is veranderd in een gastvrije, veelzijdige en kleurige plek voor alle Zoetermeerders. Een plek waar alles draait om verbinding en ontmoeting.

In het Forum is onze gezamenlijke dienstverlening verdeeld in vijf thema’s: Educatie & Ontwikkeling, Mens & Maatschappij, Gezondheid & Welzijn, Stad & Vrije Tijd en Lezen. Elk thema heeft een eigen plein en kleur. De ‘bewoners’ van de pleinen kennen elkaars dienstverlening en weten bij welke organisatie de bezoeker terecht kan. Dankzij de warme doorverwijzing blijft geen vraag onbeantwoord. Het Forum is elke dag van 8.00 tot 20.00 uur geopend.

Doel van het project

De verbindende rol die de bibliotheek in de samenleving kan invullen vormgeven door de samenwerking met lokale organisaties op één plek, onder regie van de bibliotheek. Samen bieden we een breed scala aan geïntegreerde dienstverlening.

Bijzonderheden

De video, geproduceerd door de gemeente Zoetermeer (de medebewoner van het pand), geeft een goed beeld van de opzet van het nieuwe gebouw.

Toelichting innovatiefase: In januari 2018 is het Forum Zoetermeer geopend, na vier jaar ontwikkeling. Delen van het Forumconcept zijn al eerder geïmplementeerd in het oude, tijdelijke gebouw.
Toelichting overname: Collegiale toelichting is altijd mogelijk, als er behoefte is aan meer ureninvestering moet er even nader gesproken worden.