https://innovatiebieb.nl/project/de-leesclub/

De Leesclub

Maak een klas lid van De Leesclub! Met dit programma gaan klassen gedurende een schooljaar aan de slag met boekenkringactiviteiten. Leesboeken, stripverhalen, informatieve boeken, gedichten: alles komt in De Leesclub aan bod. Plezier in lezen, verhalen en taal en het ontdekken van de eigen smaak staan centraal.

Kijk eens anders naar een boek
Tijdens De Leesclub gaan de kinderen op allerlei manieren aan de slag met boeken. Ze ontdekken nieuwe titels en genres. Met activiteiten worden ze uitgedaagd om met een andere blik naar boeken en lezen te kijken. Wat dacht je van de boekendans, een ode brengen aan een boek, boeiende beginzinnen lezen of een speeddate met nieuwe boeken?

De klas krijgt 4 keer een film van de bibliotheek met een kant-en-klare boekenkringactiviteit (30-45 minuten), inclusief bijbehorende lesbrieven. Bovendien gaan ze digitaal op bezoek bij een succesvolle Nederlandse kinderboekenschrijver. De Leesclub start in september met een aftrap in de klas door een medewerker van de bibliotheek.

Doel van het project

Boekenkring structureel vormgeven in het basisonderwijs, waarbij leerkrachten input en inspiratie krijgen aan de hand van verschillende werkvormen en boekengenres.

Aanpak

De Leesclub in vogelvlucht:
• Voor wie: groep 4, 5, 6, 7 en 8
• Periode: aftrap in september + 4 digitale lesbrieven tijdens het schooljaar
• Duur: aftrap van ongeveer 15 minuten; 4 boekenkringactiviteiten à 30-45 minuten
• Locatie: in de klas

Bijzonderheden

Toelichting innovatiefase: Sinds schooljaar 2017-2018 in de hele provincie Groningen.
Samenwerkingspartners: Forum Groningen
Resultaat: Behaalde resultaat schooljaar 207/2018 (Biblionet Groningen): Deelname van 112 scholen, 289 groepen, 5124 leerlingen.
Toelichting overname: We zouden dit programma graag in landelijk verband willen organiseren. Organisaties, die geïnteresseerd zijn, kunnen zich melden bij Jolanda Robben.