de BookaBooka kast
De BookaBooka kast is een digitaal leesmeubel voor gebruik door kinderen in de bibliotheek. Door middel van een touchscreen / koptelefoons ontdekken kinderen zelfstandig honderden prentenboeken. Ze kunnen de boeken zelf lezen, of worden voorgelezen. Er is keuze uit meerdere voorleesstemmen per boek en de boeken zijn te lezen in 25+ verschillende talen. Uniek is dat de boeken ook in 2 talen tegelijk (voor)gelezen kunnen worden.Doel van het project
Met de BookaBooka kast willen we bibliotheekvestigingen helpen om hun meertalige prentenboekenaanbod een significante boost te geven (1350+ titels). Hiernaast zien we een rol voor de kast als een promotiemiddel voor het digitale aanbod van de bibliotheek. Hiertoe zijn we bereid om de content van de Voorleeshoek en Bereslim te integreren in de kast. Hiervoor moeten nog overeenkomsten gesloten worden met deze aanbieders.
Aanpak
We hebben onderzoek gedaan en vonden in verschillende Nederlandse bibliotheken ‘zuilen met een scherm’ waarop in de kinderhoek video’s getoond werden. Deze zuilen waren altijd maatwerkproducten en waren soms alweer weggehaald omdat ze niet betrouwbaar werkten. In België vonden we ook een initiatief, genaamd ‘de digitale kamishibai’. Dit is een houten kast met een touchscreen en custom software met meertalige voorleesfilmpjes. In totaal zijn er 8 kasten gemaakt die worden uitgeleend aan verschillende provincies. Het succesverhaal in België stemde ons gunstig om de ontwikkeling op te pakken. Eerst maakten we een prototype, dat we ‘in het wild’ hebben getest. Daaruit kwamen een aantal problemen die we hebben aangepakt in een nieuwe versie van het ontwerp. Na ook dit ontwerp in een ruwe versie te hebben getest waren we, na wat kleine aanpassingen, klaar voor de productie. We hebben een betrouwbare productiepartner gevonden en een serie kasten geproduceerd. Inmiddels zijn er 3 series geproduceerd.
Tips en tricks
We hebben een stabiele productiepartner voor het seriematig produceren van de kasten. De eerste kasten staan op verschillende basisscholen in cultureel diverse wijken in Den Haag en worden al maanden met veel succes gebruikt.