https://innovatiebieb.nl/project/de-bieb-vertelpaal/

De Bieb Vertelpaal

We willen graag meten welke impact de bibliotheek heeft in de samenleving, zodat we niet alleen weten wat we al goed doen, maar ook vooral leren waar en wat we nog meer kunnen doen. Om de kwalitatieve feedback (verhalende indicatoren) van onze klanten te kunnen meten, hebben wij de Bieb Vertelpaal ontwikkeld. De Bieb Vertelpaal is een omgebouwde ANWB praatpaal, waarin een tablet is ingebouwd. Op de tablet staat innovatieve software waarmee we vragen in video vorm kunnen stellen en bezoekers de mogelijkheid krijgen om in video, audio of tekst te antwoorden. Hierdoor is de Bieb Vertelpaal ook geschikt voor laaggeletterden. De ingesproken antwoorden worden automatisch getranscribeerd naar geschreven tekst. De geschreven tekst wordt geanalyseerd en in een dashboard gepresenteerd om inzichten te genereren die van belang zijn voor de organisatie.

Doel van het project

Het doel van het project is om op een innovatieve manier, die ook geschikt is voor laaggeletterden, kwalitatieve feedback van onze bezoekers te kunnen meten, zonder dat het de bibliotheekmedewerkers veel tijd kost.

Aanpak

Na een zoektocht kwamen we er achter dat wat wij voor ogen hadden nog niet bestond, dus dat we het zelf moesten ontwikkelen. In samenwerking met Satys is toen in 2023 de Bieb Vertelpaal ontwikkeld. Het prototype is getest in een aantal bibliotheken. In 2024 zijn we bezig met de doorontwikkeling van de Bieb Vertelpaal. In deze fase zijn we bezig met de juiste vraagstelling, het dashboard en het experimenteren met andere vormen van de Bieb Vertelpaal (zoals een online variant en een iPad variant). Daarna willen we graag opschalen naar andere bibliotheken en bibliotheekorganisaties.

Tips en tricks

De Bieb Vertelpaal werkt goed. De meeste mensen kunnen er intuïtief goed mee overweg, maar je merkt dat veel mensen nog wel gestimuleerd moeten worden om de paal te gebruiken. De online variant hadden we ingezet bij een lezing en daar hadden we een goede respons (>25%). Er is veel belangstelling vanuit andere bibliotheekorganisaties voor de Bieb Vertelpaal. We hebben al meerdere verkennende gesprekken gehad met andere partijen.