https://innovatiebieb.nl/project/data-detox-data-detox-kit/
https://innovatiebieb.nl/project/data-detox-data-detox-kit/

Data Detox: Data Detox Kit

Fers en de Friese bibliotheken lanceerden tijdens de Week van de Mediawijsheid (16-23 november 2018) de Data Detox Kit. Met dit project krijgen burgers op een laagdrempelige manier (weer) zeggenschap over hun persoonlijke data en privacy.

Hoe werkt het? Met de Data Detox Kit ondergaan gebruikers een achtdaagse kuur. Elke dag behandelen zij een onderdeel van hun digitale persoonlijkheid. Denk daarbij aan het gebruik van de smartphone, sociale media of de webbrowser op de computer. Het project gaat daarbij zeker niet over het mínder gebruiken van alle online mogelijkheden, maar over het bewúster gebruik maken ervan.

De Data Detox Kit is er in fysieke vorm (8 kaartjes die elke dag een onderwerp behandelen) en in de vorm van een website: https://data-detox.nl. In de Friese bibliotheken worden geïnteresseerden geholpen bij het werken met de kit.

De Data Detox Kit wordt gepresenteerd in samenhang met de tentoonstelling The Glass Room Experience. In deze tentoonstelling wordt duidelijk gemaakt waarom bewuster omgaan met je eigen data en privacy belangrijk is.

Zowel de Data Detox Kit als The Glass Room Experience zijn oorspronkelijk ontwikkeld door Tactical Technology uit Berlijn. Bibliotheekservice Fryslân en de Friese bibliotheken hebben de kit vertaald naar het Nederlands en verzorgen ondersteuning.

Tevens worden na de lancering in het voorjaar van 2019 kits voor verschillende doelgroepen ontwikkeld. Daarbij wordt nauw samengewerkt met Tactical Technology. Om dit te realiseren vinden er sessies met het onderwijs plaats (PO, VO, MBO), waarbij met zowel scholenteams als leerlingen/studenten wordt samengewerkt. Om de doelgroep volwassenen te bereiken is De Kleinste Privacyshow van Nederland ontwikkeld. Met een laagdrempelig programma worden in de periode februari-april 2019 in buurthuizen bezoekers op een leuke manier met het onderwerp privacy in aanraking gebracht. Onderwerpen: wachtwoorden, cookies & trackers en phishing.

Met het project Data Detox Kit zorgen wij er daarmee voor dat Friese burgers in staat zijn om op een bewuste manier om te gaan met het internet.

Doel van het project

Heb jij het gevoel dat je digitale persoonlijkheid je stilletjes uit handen glipt? Geef je eraan toe om veel apps te installeren? Heb je iets te vaak “Ik ga akkoord” aangeklikt? Ben je de tel kwijt van het aantal accounts dat je hebt aangemaakt? Dan heb je misschien minder controle over je digitale leven dan je eigenlijk zou willen.

Het kan anders! De Data Detox Kit is speciaal voor jou ontworpen. Het is een kuur waarmee je zelf aan de slag gaat. Het kost je dagelijks minder dan een half uurtje en duurt acht dagen. Daarna is jouw digitale ik er een stuk beter aan toe – en heb je meer controle.

Bijzonderheden

Samenwerkingspartners: Doarpswurk Frylân Kearn ROC Friese Poort