https://innovatiebieb.nl/project/buiten-zinnen/

Buiten zinnen

‘Buiten zinnen’ is een initiatief van Openbare Bibliotheek Gelderland Zuid, in samenwerking met ‘De Nieuwe Oost’ | ‘Wintertuinen’ en ‘Mensen Zeggen Dingen’. We brengen jonge, beginnende schrijvers bij elkaar en bieden ze de mogelijkheid hun talent te ontwikkelen en hun bereik te vergroten door social media. Buiten zinnen wordt dé plek voor beginnende woordkunstenaars in Oost-Nederland. Of het nu een snapchatverhaal of twitterpoëzie is: wij geloven dat iedereen kan schrijven. Daarom organiseren wij workshops zoals ‘buiten zinnen klimt in de pen’ en bieden een podium via ‘buiten zinnen op het podium’ Experts maken filmpjes met tips en tricks via ‘buiten zinnen vertelt’ en talentfilmpjes in ‘buiten zinnen laat van zich horen’. Bij ons kunnen jongeren aan de slag met ‘creative writing, voordacht, ‘’spoken word’, instapoëzie en nog veel meer! Op die manier bouwen we aan een scene voor jong talent. Bibliotheken kunnen profiteren van onze database met docenten en workshops. En door kennismaking met het jonge talent in ons project.

Doel van het project

Ons hoofddoel is het creëren van een on- en offline traject en platform voor talentvolle en schrijflustige jongeren en hen op deze wijze aan de bibliotheek binden. Daarnaast hebben we enkele subdoelen, namelijk:
• Het bieden van een podium aan jong talent
• Het creëren van een kweekvijver voor jong talent
• Het bevorderen van schrijfcultuur in het algemeen
• Bibliotheek De Marienburg profileren als aangename verblijfslocatie en literair podium
• Het verstevigen van relaties die de OBGZ heeft met haar literaire partners
• Een brug slaan tussen digitale en analoge generaties
• Een brug slaan tussen traditionele en moderne literatuurvormen

We willen met buiten zinnen jongeren aan de bibliotheek binden, maar ze ook laten kennis maken met de literaire wereld. Buiten zinnen geldt als een gateway naar andere literaire partijen. Doordat jongeren in aanraking komen met partijen als de Nieuwe Oost/ Wintertuin en Mensen Zeggen Dingen, weten ze vervolgens beter hun weg te vinden naar deze organisaties. Ons doel is geslaagd wanneer deelnemers met meer schrijf- en leeslust de workshops verlaten en hier een vervolg aan geven. Dat kan natuurlijk in hun vrije tijd, bij één of meerdere literaire partners of zelfs bij een schrijfopleiding als Artez Creative Writing.

Aanpak

Wij hebben een kernteam bestaande uit drie personen vanuit de samenwerkingspartners. Daarnaast hebben wij een social media redactie bestaande uit jongeren. Zij mogen ook actief meedenken over de invulling van het programma. Wij hebben samen met hen een scholingsprogramma gevolgd waaruit wij een social media strategie hebben ontwikkeld aan de hand van 5 persona’s. Voor de uitvoering van de programma’s werken wij samen met jonge docenten die de workshops verzorgen. Zij sluiten aan bij de interessewereld van de jongeren. Daarnaast werken wij samen met een jonge vormgever en filmmaker. Zij weten exact wat wij nodig hebben omdat zij zelf tot de doelgroep behoren.

Tips en tricks

Werk met jonge mensen die uit de doelgroep komen. Zij weten exact wat jij nodig hebt. Durf te vertrouwen in de mensen om je heen. Dat vertrouwen voelen ze en daardoor bind je ze aan je. Gebruik humor. Dat is namelijk tijdens de Coronacrisis onze sterkste kracht gebleken. Kijk waar mogelijkheden zitten om koppelingen te maken. Zo hebben wij een educatieproject gekoppeld aan buiten zinnen omdat het perfect aansluit bij wie zijn en waar we voor staan.

Bijzonderheden

Toelichting innovatiefase: Wij zijn nu halverwege in de tijd. We zijn in oktober 2019 heel goed gestart. De workshops zaten vol en de animo was groot. Ook waren er al volop gesprekken gaande om jonge talentvolle schrijvers op festivals te programmaren. Ook een samenwerking met Write Now! was erg positief. Toen brak corona uit. Natuurlijk zijn ook wij in onze plannen getroffen door de coronamaatregelen. Desondanks zijn we toch op onze eigen manier doorgegaan. Deze periode is er een van trial en error geweest. De schrijfwedstrijd ‘Drie maanden binnen in drie zinnen’ is een doorslaand succes gebleken. Daardoor hebben wij ook veel meer volgers gekregen op social media. Een online workshop deed daarentegen dan weer weinig. Op dit moment pakken wij de workshops voorzichtig weer op. Toch is ons werk niet onopgemerkt gebleven. Het feit dat wij jongeren als doelgroep hebben is interessant voor meerdere partijen. Onze samenwerkingspartner De Nieuwe Oost | Wintertuin krijgt dit veelvuldig terug uit letterenland. Naast dit ontwikkelingstraject hebben wij inmiddels ook een educatieproject voor MBO opgezet. Deze kan geheel online uitgevoerd worden en is daardoor over te nemen door andere bibliotheken.
Samenwerkingspartners: Cees de Beer is een van de twee grondleggers van Mensen Zeggen Dingen. Hij is niet alleen een ontzettend goede spoken word artiest, maar inmiddels ook de artistiek leider van Mensen Zeggen Dingen. Ze hebben inmiddels clubshows in Nijmegen. Arnhem, Utrecht, Amsterdam, Gent (BE),Antwerpen (BE) en hebben shows gehad op festivals als de Gentse Feesten (BE) en Lowlands. Cees snapt jongeren en beheerst alle tools om ze te bereiken. Elke Decates is programmamaker bij De Nieuwe Oost | Wintertuin. Je kent ze misschien als de Wintertuin maar samen met Generale Oost (theater & dans, Arnhem) en Productiehuis Oost-Nederland (popmuziek, Deventer) vormen ze De Nieuwe Oost. Eén onbegrensd productiehuis, wars van hokjes en dwars door disciplines. Vol ambitie en een agenda met niet te missen plannen, talenten en producties. Elke houdt zich bezig met literaire projecten zoals het organiseren van literatuurfestivals en het maken van literaire voorstellingen. Daarnaast geven ze workshops, publiceren ze boeken en begeleiden ze schrijvers. Juist deze diversiteit maakt ze tot een ideale samenwerkingspartner.
Resultaat: Resultaten: • Database opstellen met docenten die ook door andere bibliotheken in te huren zijn • Online tutorials van workshopdocenten • Draaiboeken • Presentatie, bv bibliotheekcongres • Best practice voor andere bibliotheken • Fotoverslag Na twee jaar hebben we in ieder geval • 240 workshopdeelnemers • 750 volgers op Instagram • 1250 YouTubeviews
Toelichting overname: Wij bieden als bibliotheek alle lessen die wij geleerd hebben gratis aan. Collega’s mogen te allen tijden contact met ons opnemen. Wij delen heel graag onze kennis en netwerk. Wij delen ook alle filmpjes die in dit traject gemaakt zijn heel graag. Deze worden verzameld op YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC_vTrZSinkfXAr7blzRgwfQ Het educatieproject is niet ontstaan vanuit deze subsidie, maar wel gemaakt om te delen. Hiervoor vragen wij een bijdrage per student om de ontwikkelingskosten te dekken.