https://innovatiebieb.nl/project/boek-in-het-bos/

Boek in het bos

Boek in het bos is een pop-up voorleestheater waar kinderen tot 6 jaar zich samen met (groot)ouders, broertjes en zusjes kunnen laten onderdompelen in een mooi voorleesverhaal.
Prentenboeken worden voorgelezen door dorpsgenoten in het Amfitheater in het magische bos. Een gezinsactiviteit waar nog lang over doorgepraat wordt.

Doel van het project

Samen met de gemeenschap de kracht van voorlezen dichtbij het kind en gezin brengen met een vleugje magie uit het sprookjesbos.
Ontstaan in de lockdown om kinderactiviteiten binnen de maatregelen corona te laten plaatsvinden. Dit bleek zo’n succes dat we samen met de gemeenschap en vrijwilligers dit hebben gecontinueerd.

Aanpak

De werkgroep Boek in het bos bestaat uit vrijwilligers uit het dorp. De werkgroep is onderdeel van het Amfitheater Lommerrijk in Luttenberg. Boek in het bos is een vast programma onderdeel in de zomer. In het voorjaar starten de voorbereidingen. Bibliotheek Salland adviseert de werkgroep met boektitels. Samen wordt besproken wat we doen rondom communicatie en uitlenen van bibliotheekboeken in het bos. De werkgroep gaat op zoek naar voorlezers uit het dorp en lokale samenwerkingen worden actief aangegaan om het verhaal nog meer tot leven te brengen. Een bekende boer leest voor uit boer Boris. Een vormgever is onderdeel van de vrijwilligersgroep. De werkgroep brengt het verhaal tot leven door het podium volledig te versieren naar voorbeeld van het boek. Alle materialen en gebruiksvoorwerpen komen uit het dorp. PR en communicatie wordt door de bibliotheek en door het Amfitheater uitgezet, ook in de buurtdorpen en de campings. We starten altijd in de laatste schoolweek met de eerste activiteit, zodat de basisschool en de opvang de kinderen en gezinnen kan doorverwijzen naar het bos.

Tips en tricks

De kracht zit in de samenwerking met de lokale gemeenschap. Een voorleesactiviteit plan je juist in de zomerperiode, wanneer eigen medewerkers logischerwijs met vakantie gaan. Ook daarom kun je dit alleen doen door actieve inzet van vrijwilligers. er zit een duidelijke frequentie in deze activiteit, die altijd start in de laatste schoolweek. Dit weten de inwoners uit het dorp, de buurtdorpen en de campings. We zetten een uitgeleende wisselcollectie neer in het bos, in een leuke boekenkar. Alle avonden kunnen boeken zonder pasje meegenomen worden en weer teruggebracht. Dat is laagdrempelig en makkelijk. In de praktijk nemen alle kinderen, elke avond, een boek mee. Af en toe wordt subsidie gezocht om boeken uit te delen. In 2021 is gebruik gemaakt van Taalwerkt budget om 100 exemplaren Max en de Maximonsters uit te delen, de campagne Geef een prentenboek cadeau.

Bijzonderheden

Afgelopen jaar heeft RTV Oost een filmpje opgenomen van Boek in het bos door voorlezer Fons te volgen in zijn voorbereiding, samen met zijn paard. Een regionale zender is juist in de zomer op zoek naar nieuws uit de regio: https://www.youtube.com/watch?v=uLzHvj_hzTE&ab_channel=RTVOost Voor ons, de werkgroep, het dorp en publiek een mooi beeld en blijk van waardering op deze activiteit.