https://innovatiebieb.nl/project/blikkie-de-voorleesbus/

Blikkie de voorleesbus

Blikkie de voorleesbus is een oldtimer, een Citroën HY uit 1971. Samen met een groep enthousiaste vrijwilligers gaat Blikkie op pad in Helmond en omstreken om alle kinderen te laten genieten van boeken en verhalen. In voorleessessies van ca een half uur kunnen maximaal 13 kinderen per keer genieten van (voor)leesplezier!

Doel van het project

(voor)leesplezier brengen aan alle kinderen van Helmond en omstreken in de leeftijd 0 t/m 9 jaar. Het doel is om 100% van de kinderen te bereiken via speelzalen, kinderdagverblijven, primair onderwijs, speeltuinen, evenementen etc

Aanpak

Door het concept, zoals boven omschreven, was Blikkie al vrij snel een bekende verschijning in de straten van Helmond. Leerkrachten, pm-ers etc wisten de weg naar de bibliotheek en dus de voorleesbus al snel te vinden.

Tips en tricks

Heel goed luisteren naar de vrijwilligers van de voorleesbus. We doen het samen en de vrijwilligers hebben een duidelijke stem in de organisatie van de voorleesbus. We zitten regelmatig met elkaar rond de tafel om een en ander te evalueren en plannen te maken voor de toekomst.

Bijzonderheden

Toelichting innovatiefase: De bibliotheek Helmond-Peel heeft bij het 100-jarig bestaan (december 2013) de stad Helmond, Blikkie geschonken met als doel alle kinderen van Helmond te bereiken, dus 100%. Al in juni 2014 zijn de eerste speelzalen en basisscholen bezocht. Overal wordt Blikkie enthousiast onthaald door zowel kinderen als volwassenen. Juni 2019 is het 1e lustrum van Blikkie groots gevierd in aanwezigheid van heel veel kinderen.

Resultaat: Na bijna 6 jaar hebben we ruim 26.000 kinderen mogen verwelkomen in Blikkie!
Toelichting overname: Ideeën zijn altijd over te nemen. Eventuele voorbeeldmaterialen zijn ook beschikbaar. Zij dienen echter wel aangepast te worden aan de plaatselijke situatie.