https://innovatiebieb.nl/project/bieblab/

BiebLab

BiebLab is hét hybride jeugdplatform van Biblionet Groningen. Met raadsels en sketches op TikTok ( > 8 miljoen views), 2 maandelijkse liveshows op YouTube en activiteiten voor thuis én in de bibliotheek, brengt BiebLab wekelijkse programmering voor én door jongeren. Sinds de start in 2019 is BiebLab een prachtig voorbeeld van hoe je een platform voor jongeren kunt opzetten en welke (online en fysieke) activiteiten daarin passen.

Doel van het project

Met BiebLab bieden de Groningse bibliotheken een hybride platform voor jongeren (9-16 jaar oud). Met succesvolle kanalen op YouTube en TikTok weet BiebLab ook online voor jongeren van waarde te zijn en een plek te bieden waar ze elkaar kunnen ontmoeten, kunnen leren en deel kunnen nemen aan activiteiten.

Aanpak

BiebLab is in 2019 gestart als onderdeel van Bibliotheek Veendam. Met het starten van een YouTube-kanaal wilde de bibliotheek fysieke programmering voor jeugd koppelen aan online content. Zo maakten we een mini-serie over de robot Dash, die we koppelden aan een robotmiddag in de bieb.
Tijdens de corona-jaren is BiebLab ingezet als volledig online platform voor de 34 bibliotheken van Biblionet Groningen. De content richtte zich in 2020-2021 op video’s en livestreams op YouTube en sinds eind 2022 ook op raadsels en sketches op TikTok.
Sinds de zomer van 2022 is BiebLab gegroeid naar hét jeugdplatform van de Groningse bibliotheken. Het programma is geborgd in de organisatie. We maken online programmering, maar zoeken tegenwoord ook de fysieke bibliotheken op. Zo is een succesvol hybride platform voor jongeren ontstaan. Zo maken we sinds het najaar van 2022 de Gameshow, een maandelijkse stream op YouTube. De stream wordt uitgezonden live vanuit Bibliotheek Stadskanaal en vindt gelijktijdig plaats met het Gamecafé in de bibliotheek. Deze show maken we voor én door jongeren. Ook heeft onze maandelijkse Kahoot Quiz op YouTube een fysiek project gekregen d.m.v. het Kahoot Kampioenschap. In 2023 zijn er in 8 bibliotheken voorrondes gehouden en streden kinderen (10-12 jaar) om de provinciale titel van Kahoot Kampioen.

Tips en tricks

Sinds de start in 2019 is BiebLab een prachtig voorbeeld van hoe je een platform voor jongeren kunt opzetten en welke (online en fysieke) activiteiten daarin passen. Wij delen graag onze kennis, maar komen ook graag in contact met collega’s om verbindingen te leggen. Zo is het mogelijk om samen te verkennen of het Kahoot Kampioenschap een bredere opzet kan krijgen.