https://innovatiebieb.nl/project/biebgeeks/

Biebgeeks

Fantasygames genieten een bijzondere populariteit bij jongeren: Magic the Gathering, Warhammer en Dungeons and Dragons zijn de laatste jaren door series als Stranger Things, Community en The Big Bang Theory toegankelijker geworden voor een steeds grotere doelgroep. Daarnaast verschijnt er ook steeds meer onderzoek dat aantoont dat het spelen van deze games veel positieve effecten heeft. Zo kun je kun er je twintigste-eeuwse vaardigheden mee ontwikkelen, kun je ermee experimenteren met je identiteit en kan het als steuntje in de rug dienen voor mensen die leven met een gezondheidslabel.
Biebgeeks is een project van Biblionet Groningen dat het mogelijk maakt dat deze games in de bibliotheek kunnen worden gespeeld. Door middel van het opbouwen van communities, het faciliteren van speelruimte, het geven van dungeonmaster-cursussen en de verbinding zoeken met nieuwe technologieën zoals 3d-printers sluit dit project aan bij de belevingswereld van jongeren en ondersteunt het ze op een innovatie manier in hun ontwikkeling.

Doel van het project

Hoe kan een bibliotheek helpen om de verbeelding van jongeren te stimuleren.

Aanpak

Door Dungeons&Dragons, Magic the Gathering en andere fantasy games te gebruiken is het ons gelukt om in een aantal Groningse gemeenten communities te starten die zelf hun game-avonden organiseren. Wij hebben deze innovatie verder ontwikkeld met een onderwijsprogramma om via een simpele D&D-variant een geschiedenis les in het onderwijs te geven, een cursus om verhaalmeester te worden en een toepassing om met een smartlab een fantasiewereld te bouwen.

Tips en tricks

Hoe je een fantasycommunity opbouwt, hoe je met behulp van tabletoproleplaying-games een les in het onderwijs kunt verzorgen, hoe je een cursus tot verhaalmeester verzorgt en hoe je een smartlab kunt gebruiken om een verhaal te maken.