https://innovatiebieb.nl/project/biebapp/

BiebApp

De BiebApp is een app waarmee de gebruiker zonder lidmaatschap via zijn telefoon materialen uit de bibliotheek kan lenen en per uitlening betalen. Je kunt lenen zonder abonnement!

Met de BiebApp richten we ons op verschillende doelgroepen.
– Jongeren en studenten die geen lid meer zijn van de bibliotheek. Ze willen best af en toe een boek lenen maar sluiten liever geen jaarabonnement af.
– Aan potentiële afhakers die aangeven dat ze hun abonnement willen opzeggen wordt de BiebApp als alternatief aangeboden.
– Volwassenen die minder frequent gebruik maken van de bibliotheek.
Voor al deze doelgroepen is de BiebApp ideaal. Bovendien kun je tegenwoordig alles regelen met je telefoon. Als bibliotheek wil je wel meegaan in deze ontwikkeling!

Na het downloaden van de BiebApp maakt de gebruiker een webaccount aan. Hiermee kunnen direct materialen worden geleend.
Met de BiebApp kun je via je smartphone lenen en betaal je per uitlening, niet voor een abonnement.

Doel van het project

Het bieden van een laagdrempelige mogelijkheid voor mensen die incidenteel materialen willen lenen, maar geen ‘langdurig’ abonnement willen afsluiten. In de huidige maatschappij is de smartphone onmisbaar geworden. Met de BiebApp komen deze twee ontwikkelingen bij elkaar.
Het aantal betalende leden van de bibliotheek loopt terug. Met de BiebApp gaan we dit tij keren!

Aanpak

Het idee voor De BiebApp is ontstaan bij bibliotheek Waterland en is samen met hen ontwikkeld.
Nadat de invoering van de BiebApp in bibliotheek Waterland tot een succes leidde, zijn we gaan werken aan de opschaling.

De interesse vanuit de bibliotheken voor de BiebApp is groot. Op basis hiervan en de ervaringen met de BiebApp in de bibliotheken die er gebruik van maken is duidelijk dat dat de app potentie heeft om ook in andere bibliotheken een succes te worden.

In 2019 is Probiblio begonnen met het aansluiten van de eigen Wise bibliotheken.
Daarnaast maken ook andere (Wise-)bibliotheken gebruik van de BiebApp, zoals Huis73, Mar en Faen, Salland en NOBB.

Bijzonderheden

Toelichting innovatiefase: De BiebApp is in 2017 als pilot getest met een testpanel. Vanaf 1 februari 2018 was de eerste versie van de BiebApp te downloaden in de appstores en te gebruiken bij de vestigingen van de bibliotheek Waterland. In 2018 en begin 2019 is de API gerealiseerd door HKA waardoor de BiebApp ook te gebruiken is door andere Wise bibliotheken. Vanaf de tweede helft van 2019 zijn alle geïnteresseerde bibliotheken met het Wise systeem via Probiblio worden aangesloten op de BiebApp. In 2020 is De BiebApp in gebruik genomen door de eerste Wise bibliotheek met een eigen systeem of die aangesloten zijn bij een ander POI systeem. Op naar de volgende bibliotheek!

Samenwerkingspartners: OCLC voor het ontwikkelen van de API 2CoolMonkeys als app-bouwer Probiblio
Resultaat: Als eindresultaat streven we ernaar dat alle bibliotheken van Nederland de BiebApp in hun werkgebied kunnen aanbieden. Nu we de mogelijkheid hebben alle Wise bibliotheken aan te sluiten komen we al een eind in de richting!
Toelichting overname: De voorwaarden voor gebruik van de BiebApp door andere bibliotheken zijn afhankelijk van welk bibliotheeksysteem er in gebruik is.
Toelichting evaluatie: De maandelijkse rapportages maken het gebruik van de BiebApp meetbaar, zowel in aantal accounts als uitleningen via het bibliotheeksysteem.