https://innovatiebieb.nl/project/bieb-oase/

Bieb OASE

Veel bibliotheken kunnen profiteren van het in co-creatie met inwoners creëren van een Ontmoet-, ontspAn-, Speel- & leErtuin (OASE) bij de bibliotheek. Vanuit onze maatschappelijk-educatieve rol is het belangrijk om een fysieke plek te creëren waar mensen graag komen om anderen te ontmoeten, te ontspannen, te lezen, te leren en te spelen. Naar ons idee zou dat zich niet hoeven te beperken tot een gebouw. Om het extra aantrekkelijk te maken zou ook de tuin van de bibliotheek hierbij betrokken moeten worden (waar mogelijk). In Drenthe hebben wij nu twee van dit soort tuinen aangelegd in samenwerking met de inwoners, te weten in Gieten en in Odoorn. De OASE's zijn een inspirerende omgeving voor jong en oud om te spelen, leren en ontdekken. Een plek waar mensen graag naar toe gaan om andere mensen te ontmoeten en te ontspannen. Een plek waar ze zelf een bijdrage aan hebben geleverd. Een plek die daardoor voelt als hun eigen plek, waar ze zich thuis voelen en graag komen.

Doel van het project

Het doel van dit project is het creëren van een aantrekkelijke plek, waar men graag naar toe gaat om andere mensen te ontmoeten, te ontspannen, te spelen, leren en ontdekken. Dit allemaal in co-creatie met de inwoners, zodat het perfect aansluit bij de behoefte van de gebruikers.

Aanpak

Door middel van de Wereldcafé methode de input ophalen van inwoners en samenwerkingspartners voor de invulling van de OASE. Vervolgens de tuin ontwerpen en maken in co-creatie met de inwoners, en daarna inwoners ook betrekken bij de programmering in de tuin.

Tips en tricks

We hebben twee van dit soort tuinen ontworpen en aangelegd. Eén in Gieten en één in Odoorn. Zie o.a. dit filmpje om een beeld te krijgen van de OASE in Odoorn: https://youtu.be/rYF2iH7qW2Q