https://innovatiebieb.nl/project/airport-library/

Airport Library

De Airport Library richt zich op passagiers op intercontinentale vluchten die vaak lang moeten wachten op hun (vervolg)vlucht. De Airport Library biedt hen een verrassende manier om hun wachttijd te besteden. Tegelijkertijd kan de Nederlandse cultuur zich aantrekkelijk presenteren. Voor de Nederlandse openbare bibliotheken is de eerste permanente luchthavenbibliotheek ter wereld een uniek middel om zich te profileren, zowel nationaal als internationaal.

Doel van het project

De Airport Library is een gastvrije en inspirerende bibliotheek die met een compacte en hoogwaardige collectie van boeken en digitale media een staalkaart biedt van de Nederlandse kunst en cultuur aan de intercontinentale reizigers op Schiphol.

Aanpak

In Airport Library kunnen miljoenen reizigers die alleen in Nederland overstappen toch een indruk van de Nederlandse cultuur krijgen. De dienstverlening van de Airport Library bestaat Nederlandse fictie in meer dan dertig talen en fotoboeken, fotopresentaties en filmpjes over de Nederlandse cultuur. De Airport Library is een 24/7-verblijfsbibliotheek om ter plekke te lezen, kijken en luisteren.

Bijzonderheden

Toelichting innovatiefase: Een vertegenwoordiging van Nederlandse openbare bibliotheken is in 2006 gestart met het idee voor een bibliotheek op Schiphol, ter aansluiting op de toenmalige profilering van Schiphol: als een AirportCity, met alle voorzieningen van een grote stad. Een stad heeft immers ook een bibliotheek. Het was een mooie gelegenheid om de Nederlandse bibliotheeksector internationaal te profileren.
Samenwerkingspartners: Voor de collectie en programmering wordt samengewerkt met onder meer Nederlands Letterenfonds (!), Koninklijke Bibliotheek en een aantal musea. Airport Library wordt mogelijk gemaakt door financiering van Ministerie van OCW.
Resultaat: Airport Library wordt jaarlijks door enkele honderdduizenden reizigers bezocht en gebruikt en behoort tot de hoogst gewaardeerde voorzieningen op Schiphol. Airport Library werd na opening uitgeroepen tot de beste nieuwe voorziening op een luchthaven wereldwijd.