Interview met winnaar Innovatieprijs: Frank Damhuis namens Fundament Losser

Op de landelijke Innovatiedag Bibliotheken, waar het thema dit jaar ‘Leren van buiten’ was, kwam Fundament Losser als winnaar uit de bus met hen unieke en inspirerende initiatief ‘iedereen mag meedoen, iedereen mag muziek maken’. Frank, coördinerend bibliotheekmedewerker, combineert zijn werk bij Fundament Losser om een bijzondere bijdrage te leveren aan de gemeenschap. Het project van Fundament maakt het mogelijk voor iedereen uit de omgeving van Losser om muziekinstrumenten te lenen, net zoals boeken, en zo op een laagdrempelige manier kennis te maken met muziek. We spraken met Frank over het winnende project van Fundament en zijn ervaringen tijdens de Landelijke Innovatiedag Bibliotheken.

Kun je iets vertellen over het initiatief?

Fundament Losser bestaat uit bibliotheek,  muziek- en danseducatie en sociaal werk. Zelf werk ik als coördinerend bibliotheekmedewerker, maar ben altijd op zoek naar verbinding. De directeur Evelien Fokkink had al eerder het idee geopperd om instrumenten uit te lenen. Toen dit weer aan de orde kwam tijdens een overleg waar ik bij zat, reageerde ik gelijk enthousiast. Anderen reageerden verbaasd: Hè maar, hoe dan? Toen zijn we gaan nadenken”.
Maar al vaker waren er signalen te zien dat er vraag was naar instrumenten-uitleen. “In het Fundament hebben we een display met instrumenten. Een jongetje liep voorbij, zag een gitaar en zei tegen zijn moeder: “Mama, kijk, een gitaar!” Zijn moeder reageerde leuk, maar aarzelend, omdat hij, naar eigen zeggen toch ‘elke keer weer iets anders wil’.”

Hoe heb je van het idee, werkelijkheid gemaakt?

“Samen met Floor Borghuis van de muziek- en dansschool hebben we geïnventariseerd welke instrumenten beschikbaar zijn. We hebben draagkracht vanuit het team bekeken én nagedacht hoe we dit idee konden uitzetten. Eigenlijk merkten we al gauw dat we dezelfde werkwijze konden hanteren als bij het uitlenen van boeken; de instrumenten werden toegevoegd in het Wise-systeem van de bibliotheek en waren klaar om geleend te worden. We zijn op 30 maart gestart en zijn al verschillende instrumenten uitgeleend. Tot dusver zijn de resultaten enorm positief.”

Hoe heb je de Landelijke Innovatiedag Bibliotheken ervaren?

“In eerste instantie dacht ik dat ik nooit zou winnen, ik zag andere projecten met VR-brillen en allerlei andere innovatieve projecten. Bezoekers zeiden tegen mij, waarom heb je geen gitaar meegenomen? Maar ik geloof dat iedereen wel weet hoe een gitaar uit ziet. Toen ik aan bezoekers begon uit te leggen wat de gedachte achter ons project was, merkten mensen dat het hen boeide. In de korte tijd van de presentaties heb ik wel interessante mensen leren kennen en uitnodigingen gekregen voor verschillende netwerken. De tijd vloog voorbij, binnen no time was het al 15:00 uur.”

En dan wordt ineens je naam genoemd bij de prijsuitreiking, wat dacht je op dat moment?

Ik spiekte eerder de dag al in de stembus en dacht dat ik met een beetje geluk misschien nog bij de derde plaats kon eindigen. Toen de derde en tweede plaats bekend werden gemaakt en het andere initiatieven met veel muntjes waren, voelde ik de spanning toenemen. Toen wij daadwerkelijk hadden gewonnen, was ik overrompeld, want je leeft de hele dag toch naar dit moment toe.”
“Uiteindelijk hopen we dat meer bibliotheken dit project overnemen en het landelijk verspreiden, zodat niemand meer een excuus heeft om geen instrument te leren bespelen.” – Frank Damhuis

Geweldig! Jullie hebben als eerste prijs de coaching sessie gewonnen. Wat hoop je dat de coachingsessie je brengt?

“Ik hoop dat ons plan zo verpakt wordt dat het eenvoudig geïmplementeerd kan worden bij andere bibliotheken. We moeten daar nog wel wat obstakels voor wegnemen, die moeten we ook scherp ik kaart brengen. Uiteindelijk hopen we dat meer bibliotheken dit project overnemen en het landelijk verspreiden, zodat niemand meer een excuus heeft om geen instrument te leren bespelen.”

En nu verder..!

Met het innovatieve- en gemeenschapsgerichte project ‘iedereen mag meedoen, iedereen mag muziek maken’ heeft Fundament Losser niet alleen de Innovatieprijs gewonnen, maar ook een krachtige boodschap afgegeven over de kracht van samenwerking en het belang van toegankelijkheid in het leren van muziek. We kijken uit naar de groei en verspreiding van dit prachtige initiatief. Dit innovatieve project heeft de eerste prijs gewonnen, namelijk een coaching sessie ter waarde van 1000 euro gegeven door het kernteam Innovatie. Na de coaching sessie nemen we weer contact met Frank op om te bekijken hoe het verder gaat met het project.