#whatthebook: jongeren als collega-programmamakers in de bieb
Via #whatthebook maken Zwolse jongeren andere jongeren enthousiast voor de wereld van verhalen. Dat doen ze niet vrijwillig of in hun vrije tijd maar als bijbaan! We zien deze jongeren als gelijkwaardige en volwaardige collega’s. Ze krijgen dus gewoon betaald. Met deze baan verbinden zij zich aan de bibliotheek en maken ze deze toegankelijker via een zelf bedacht en georganiseerd programma (events, masterclasses, inrichting, collectie etc.). Dit idee is bedacht en uitgewerkt tijdens een Leergang Professioneel Innoveren en is nog in de opstartfase. Heb je kennis, ervaring of ideeën om dit plan verder te brengen, kom dan vooral langs!
Doel van het project
Drie vraagstukken uitgelicht:
– dalende trend in leesgedrag onder jongeren
– weinig lidmaatschappen/klanten/bezoekers in de leeftijd 12-19 jaar in onze bieb
– toegang tot boeken en verhalen heeft een positieve invloed op ontwikkeling en welzijn, met name bij jongeren (kansengelijkheid)
Aanpak
Als onderdeel van het team programmering, met ondersteuning van een programmamaker van Stadkamer, wordt de groep jongeren verbonden aan de organisatie en als volwaardige collega’s gezien. De jongeren krijgen taken en verantwoordelijkheden om zo de inhoud van programma’s vorm te geven en uit te voeren. Hierin maken ze zelf beslissingen en zijn geheel betrokken bij het werken aan programmering, communicatie en het netwerk(en) in de stad.
2023: ontdek- en bouwfase.
2024: mits een GO op financieel gebied, starten!
Tips en tricks
– Hoe kunnen wij met dit idee toewerken naar duurzame community vorming + draagvlak creëeren en het borgen binnen de (interne) organisatie
– Hoe een rijk netwerk van partners in de stad aan te boren, van welzijn tot sport tot onderwijs en andere maatschappelijk-culturele partners. Daarnaast kunnen we adviseren in het methodisch innoveren aan de hand van verschillende aanpakken door het innovatietraject dat we gevolgd hebben (waarin dit idee is ontstaan.)